top of page

Location: Nafpaktos Greece

Architect: Konstantin Thorvald Barlas

Team: Sofia Miranda Papageorgiou

Gross surface: 250 sq.m.

Plot surface: 1000 sq.m.

Client: Private

Design date: 2011

Completion date: 2014

Photography: Pygmalion Karatzas

This residence is designed for a five-member family. The site, located in Palaiopanagia, a suburban area of Nafapaktos (Greece), has an plot area of 1.000 sq.m., and a pentagonal shape. Its wide side is orientated to the north view. The direct relationship between the interior and exterior space was requested from the client, as well as the building to be placed on the end of the site, leaving free space for a future addition. The design of the house is a combination of ve dynamic, linear, crooked zones that are consisted of void and full volumes. Those zones are moving in parallel, sliding with each other and creating a dynamic relationship. The building is unfolding the west – east axis, with the main orientation on the south and the exterior space. In the ground oor, the house is bending towards the site, enforcing the relationship with the exterior, where- as on the rst level, the zone that embraces the build- ing is creating a strong boundary. In order to achieve a clear de nition the relationship of public and private spaces, the entrance is placed on the north part and the boundary of the building is more closed and clear. On this side, the secondary functions of the house are placed. Towards the south side, the building opens to the exterior accommodating the living room and din- ing room on the ground level and the bedrooms on the first level.  

Project was featured in:

ΤΑ HOUSE

Location:Patras Greece

Architect: Konstantin Thorvald Barlas

Gross surface: 200 sq.m.

Plot surface: 4000 sq.m.

Client: Private

Design date: 2007

Completion date:

Photography: Pygmalion Karatzas

This residence embodies an architectural vision that celebrates clean lines, minimalist aesthetics, and functional design. Designed for a five-member family, it is nestled in the serene suburbs of Patras, boasting a generous plot of 4,000 sq.m. with an eastward orientation, providing breathtaking views of the surrounding mountains and the tranquil sea.

 

The architectural composition revolves around a striking east-west axis, skillfully capturing the interplay between the majestic mountains and the vastness of the sea. In response to the client's desire for distinct spatial separation, the building is intelligently divided into two distinct sections, seamlessly connected by a central joint that houses the staircase and entrance.

 

Every aspect of this architectural marvel has been meticulously crafted to enhance the living experience. The careful selection of materials, strategic placement of windows, and thoughtful attention to detail harmoniously blend form and function. This design effortlessly creates a serene and inviting sanctuary, offering a seamless integration of modern living with the beauty of the natural surroundings.

 

Step into a world where architectural finesse meets understated elegance. This residence exemplifies the essence of contemporary design, where simplicity and functionality converge to create a home that is both visually captivating and functionally exceptional. Discover a space where artistry and practicality unite, providing a haven for both relaxation and inspiration.

This residence embodies an architectural vision that celebrates clean lines, minimalist aesthetics, and functional design. Designed for a five-member family, it is nestled in the serene suburbs of Patras, boasting a generous plot of 4,000 sq.m. with an eastward orientation, providing breathtaking views of the surrounding mountains and the tranquil sea.

 

The architectural composition revolves around a striking east-west axis, skillfully capturing the interplay between the majestic mountains and the vastness of the sea. In response to the client's desire for distinct spatial separation, the building is intelligently divided into two distinct sections, seamlessly connected by a central joint that houses the staircase and entrance.

 

Every aspect of this architectural marvel has been meticulously crafted to enhance the living experience. The careful selection of materials, strategic placement of windows, and thoughtful attention to detail harmoniously blend form and function. This design effortlessly creates a serene and inviting sanctuary, offering a seamless integration of modern living with the beauty of the natural surroundings.

 

Step into a world where architectural finesse meets understated elegance. This residence exemplifies the essence of contemporary design, where simplicity and functionality converge to create a home that is both visually captivating and functionally exceptional. Discover a space where artistry and practicality unite, providing a haven for both relaxation and inspiration.

bottom of page