top of page

MA

RESIDENCE

Location: Patras | Greece

Architect: Konstantin Thorvald Barlas

3d visualistion: Emmanouil Amariotakis, Stefania Voulgari

Client: Private

Design date: 2023

Status: Under Construction

This project revolves around the design of a four-level standalone residence situated in Patras' Kato Sihaina neighborhood. The primary objective of this endeavor was to bring to life the client's vision: the creation of a contemporary and adaptable structure that would not only meet their present needs but also anticipate future requirements.

Consequently, the design has given rise to a spatial environment that effectively secludes the occupants from the neighborhood's public ambiance, instead directing their focus towards the distinctiveness of the surrounding landscape and the serenity it offers. To achieve this, extensive windows have been strategically positioned, affording seamless access to the outdoor spaces. An exquisitely landscaped garden will envelop the building, thoughtfully incorporating local flora to provide a haven for relaxation.

One distinctive feature of this building is the incorporation of natural stone on the ground floor's exterior, bestowing upon it a natural and exceptionally aesthetic character. Furthermore, to harness the benefits of natural light, vertical metal beams have been seamlessly integrated into the architecture. These beams serve the dual purpose of filtering sunlight and diffusing it into the enclosed areas they traverse, especially in the northwest sections of the residence, where they serve as protective measures against the intense western sun exposure in the living spaces.

The residence's layout spans four levels, with storage facilities located in the basement. The ground floor plays a pivotal role as a transitional zone leading to a guest room and the central living area. Here, vertical connectivity between levels is facilitated by an elevator and a staircase. The sleeping quarters find their place on the second level, capitalizing on the privacy afforded by this level. Finally, the uppermost level has been thoughtfully designed for recreational spaces, adopting an open-plan configuration that maximizes the scenic views right before it.

bottom of page